Μαχάτμα Γκάντι

Το κανονικό του όνομα ήταν Μοχάντας Καραμσάντ Γκάντι, του έμεινε όμως το προσωνύμιο "Μαχάτμα", που σημαίνει "Μεγάλη Ψυχή".

Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής, που έζησε από το 1869 μέχρι το 1948. Υπήρξε ηγετική μορφή στον αγώνα των Ινδών για ανεξαρτησία από τους Άγγλους και μάλιστα χωρίς τη χρήση όπλων, αλλά εφαρμόζοντας τη λεγόμενη "παθητική αντίσταση". Η διδασκαλία του σε συνδυασμό με τον ασκητικό του βίο τον έκαναν παγκόσμιο σύμβολο υπέρ της ειρήνης και της αλλαγής στον κόσμο...

Το να πολεμάς για την ειρήνη χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα, αποδείχτηκε ιδιαίτερα δραστική μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε από πολλούς στο μέλλον. Κίνημα παθητικής αντίστασης λ.χ. υπήρξε πιο μετά στη Νότια Αφρική, στην Κύπρο (παράλληλα με τον αγώνα της ΕΟΚΑ από το 1955 μέχρι το 1959) αλλά και στις ΗΠΑ, ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί από ένα Ινδό εθνικιστή με το όνομα Γκόντσε, στις 30 Ιανουαρίου του 1948. Παρά το θάνατό του, είχε αφήσει σπουδαία κληρονομιά. Με τον τρόπο ζωής και τη δράση του, ήταν ένας πολιτικός που άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο!

 

Μαρία Νικολάου