Βγάλε τον ηγέτη από μέσα σου!

Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι και όλοι θα θέλαμε να εμπνεύσουμε κι άλλους για να δουλέψουν για κάποιο σκοπό, είτε αυτός είναι μια επιχείρηση, ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ, μια αθλητική δραστηριότητα, μια εθελοντική εργασία ... Η "ηγεσία" δεν περιορίζεται όμως μόνο σ' αυτά... "Ηγεσία" έχουμε παντού στη ζωή μας. "Ηγεσία" πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος στην τάξη του, ένας γονιός για τα ανήλικα παιδιά του, ένας σκηνοθέτης στους ηθοποιούς του, ένας μαέστρος στους μουσικούς του, ένας ψυχολόγος στους ασθενείς του, ένας ομιλητής σ' αυτούς που τον ακούνε... Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός ηγέτης:

1. Είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου του. Δεν μπορείς να βάλεις λ.χ. προπονητή σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, κάποιον που δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο! Με τη γνώση του μπορεί να κρίνει ορθότερα, να πάρει καλύτερες αποφάσεις, να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους υφιστάμενούς του.

2.Δεν ελέγχει απλά, ή να εξηγεί αλλά και ο ίδιος δουλεύει πάνω στο σκοπό του, μαζί με τους υφισταμένους του, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση με τον τρόπο ζωής και εργασίας του... 

3.Πιστεύει στην πραγματοποίηση του σκοπού πάνω στον οποίο δουλεύει. Πιστεύει έτσι, εμμέσως, και στις δυνατότητες των υφισταμένων του. Ο Μέγας Αλέξανδρος πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τους Πέρσες, προτού ξεκινήσει την εκστρατεία κατά τον Περσών. Αν ο ηγέτης πιστεύει πως αυτό που κάνει μπορεί να πραγματοποιηθεί, αυτό είναι ένα πρώτο, βασικό βήμα για την επιτυχία!

4.Πιστεύει πως αυτό που κάνει είναι για καλό. Αν ο σκοπός είναι αγαθός και από μόνος του εμπνέει τον ηγέτη, μόνο τότε ο ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους υφισταμένους του...

5. Ο καλός ηγέτης μπορεί να εμπνεύσει τους υφισταμένους του. Μπορεί να τους πείσει για την αγαθότητα του σκοπού πάνω στον οποίο δουλεύουν αλλά και να τους κάνει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και άρα στη δυνατότητα επιτυχίας. Ο ηγέτης μπορεί να κάνει τον κάθε υφιστάμενό του να νιώθει σημαντικός, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του έργου του, όποιο κι αν είναι αυτό. Ένας καλός ηγέτης λ.χ. μπορεί να κάνει τον καθαριστή του κτηρίου της ΝΑSA να πιστέψει σε ένα κοινό όραμα: ότι κι αυτός με τη δουλειά που κάνει, βοηθάει τον άνθρωπο να πάει στο φεγγάρι!

6. Ένας καλός ηγέτης σέβεται τους υφισταμένους του, νοιάζεται γι' αυτούς και φροντίζει για ένα όσο το δυνατό καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Κάνοντάς τα αυτά τους δείχνει πως εκτιμά τις δυνατότητές τους αλλά και όσα προσφέρουν. Τους δίνει έτσι τη δυνατότητα να πιστέψουν ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους. Η ανθρώπινη μεταχείριση και το ευχάριστο και καλό εργασιακό περιβάλλον, εμπνέουν τους υφιστάμενους να κάνουν το καλύτερο δυνατό για το σκοπό τους. Βοηθάει τον ηγέτη να εμπνεύσει τους υφισταμένους του ακόμη καλύτερα. Η εκτίμηση του ηγέτη προς τους υφισταμένους του, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα σημεία που αναφέρονται στο κείμενο αυτό, μετατρέπεται σε αλληλοεκτίμηση και καλή εργασιακή σχέση.

7. Ένας καλός ηγέτης προάγει τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Δεν μπορεί ένας να καταφέρει τα πάντα. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει σε ένα σκοπό έχοντας τις δικές του, ξεχωριστές ικανότητες. Προάγει τον πειραματισμό, όπου αυτό είναι δυνατό, την αυτενέργεια και τη δημιουργικότητα. Όπου είναι δυνατόν, αφήνει χώρο στους υφισταμένους του για λήψη αποφάσεων. Δείχνει έτσι ακόμη περισσότερο πως εκτιμά και υπολογίζει τους υφισταμένους του ενώ παράλληλα τους εμπλέκει με όλο τους το είναι στο σκοπό τους! Όταν ο ηγέτης καταφέρει να εμπλέξει τους υφισταμένους του όχι μόνο σωματικά, αλλά και νοητικά και ψυχικά στο σκοπό για τον οποίο εργάζονται, τα αποτελέσματα συνήθως είναι εντυπωσιακά!

8. Τα λάθη, αν δεν έγιναν κακόβουλα ή λόγω εγκληματικής άγνοιας, πρέπει να επιτρέπονται. Κανένας δεν είναι τέλειος και κανένας δεν εμπνέεται να δουλεύει για ένα σκοπό όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο! Άλλωστε, μόνο μέσω των λαθών μας μπορούμε να μάθουμε περισσότερα και να βελτιωθούμε. Κι αυτό μας φέρνει στο επόμενο σημείο... 

9. Ένας καλός ηγέτης προάγει με κάθε δυνατό τρόπο τη συνεχή επιμόρφωση και βελτίωση τόσο του εαυτού του, όσο και των υφισταμένων του. Αξιολογεί συνεχώς αλλά προάγει και την αυτοαξιολόγηση. Εμπνέει τους υφισταμένους του να θελουν να γίνουν ακόμη καλύτεροι στον τομέα τους, εξυπηρετώντας ακόμη καλύτερα το σκοπό για τον οποίο εργάζονται!

10. Ένας καλός ηγέτης είναι ικανός στο να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις. Είναι αναπόφευκτο όταν μια ομάδα ανθρώπων εργάζεται για ένα σκοπό, να υπάρξουν διαφωνίες και συγκρούσεις. Γνώμονας του καλού ηγέτη πρέπει να είναι η όσο το δυνατό καλύτερη εξυγίανση των σχέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και η επίλυση των όποιων διαφορών, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της ομάδας και η προσπάθεια για επίτευξη του κοινού σκοπού.

Ο καθένας από μας κρύβει ένα ηγέτη μέσα του. Ο καθένας από μας μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας ανθρώπων για κάποιο σκοπό. Ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ταλέντα και τις δυνατότητές μας κι ας προσφέρουμε στον κόσμο μας ό,τι καλύτερο μπορούμε, ηγούμενοι ή καθοδηγούμενοι σε κάθε τομέα της ζωής μας...

 

Μάριος Πανάου