Το like δεν είναι ψηφοδέλτιο

Το like/"Φίλοι" κι "εχθροί" στο διαδίκτυο

Είναι ηλεκτρονικό κουμπάκι και όχι ψηφοδέλτιο.

Ως ηλεκτρονικό κουμπάκι, το χαρίζουμε απλόχερα και ανεξαρτήτως φύλου σε φωτογραφίες προφίλ, χαρούμενων οικογενειακών στιγμών, φιλικών συνευρέσεων (αναλόγως της σχέσης μας ή της διαδικτυακής αλληλεπίδρασής μας με έναν φίλο).

Σε πολιτικές τοποθετήσεις είμαστε πιο προσεκτικοί και είναι αυτό λογικό και σωστό. Το φατσοβιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως "αγορά", με την έννοια που τής έδιναν οι Αθηναίοι στα παλιά χρόνια. Ένας χώρος ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων. Είναι ένα βήμα εκφοράς λόγου. Όταν ο διαδικτυακός τοίχος χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως φορέας πολιτικών ιδεών, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στη διαχείριση του "like". Ακόμα κι έτσι -όμως- Δεν είναι ψηφοδέλτιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπεις το like να γίνεται αντικείμενο με αξία ανταλλακτική ανάμεσα σε διαδικτυακές κλίκες ή ομάδες με κοινά πολιτικά ιδεώδη. Σε αυτές τις συνθήκες το ηλεκτρονικό κουμπί που λέγεται like έχει τη δύναμη να χωρίσει "εχθρούς" και "φίλους"...

Εκεί όμως προκύπτει ο εξής προβληματισμός: Είναι δυνατόν να έχω τις ίδιες πολιτικές απόψεις με κάποιον, αλλά να μού δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα ως άνθρωπος; Ή το αντίθετο. Να τον συμπαθώ ανθρώπινα σε ηθικό επίπεδο, αλλά να αποκλίνουμε ιδεολογικά; Ναι, είναι δυνατό. Έτσι γίνεται και στον εξω-διαδικτυακό κόσμο. Τι κάνω όμως; Βάζω like ; Όταν συμφωνώ με αυτά που λέει, αλλά βγάζει τόση μεγάλη αρνητική ενέργεια ο τρόπος που τα λέει, πρέπει να βάλω like ;

Ποιο είναι πιο σημαντικό; Η άποψη που εξέφρασε ή ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτή την άποψη;

Δεν είμαι σίγουρη αν έχω απάντηση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν είναι ψηφοδέλτιο το like. Πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος. Σε όλα τα πράγματα, δηλαδή, κρίνουμε με βάση το κριτήριο "άνθρωπος". Κάποια στιγμή μαθαίνουμε να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις και τις πολιτικές απόψεις. Αυτό είναι ωριμότητα σε πολιτικό επίπεδο ή ανθρώπινο.

Ο άνθρωπος καθορίζεται από τις επιλογές του. Ακόμα και στο πάτημα ενός ηλεκτρονικού κουμπιού. Που - αν καταλήξει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ψηφοδέλτιο - θα μεγαλώσει την τρέλα των ανθρώπων και τη μοναξιά.

 

Κούλα Στυλιανού