Μάθε να φεύγεις!

Μάθε να φεύγεις... να βρίσκεις τη δύναμη να γυρίζεις την πλάτη σ'αυτούς που δεν μπορεσαν. Γιατί εκείνη η στιγμή,είναι η στιγμή της φυγής σου, η στιγμή που η θέα της πλάτης σου είναι πιο βαρυσήμαντη από τα μάτια, τους καθρέφτες της ψυχής σου.
Μάθε να φεύγεις... το άκουσμα των βημάτων σου, ένα μικρό ή μεγάλο αντίο. Σε καταστάσεις, συμπεριφορές, σε χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες, που δεν κούμπωσαν καλά, με τα αντίστοιχα δικά σου.
Μάθε να φεύγεις... η απουσία σου, δήλωση της παρουσίας σου. Όποιος σε ένιωθε μέχρι τώρα απών, στην παρουσία σου, τώρα που για κείνον δεν θα υπάρχεις, θα καταλάβει την αξία σου. Αφήνει ένα κενό η φυγή σου, να το ξέρεις, εκεί που βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο της οντότητάς σου. Ο βηματισμός της φυγής σου, προχωρά στον ρυθμό της μοναδικότητάς σου.
Μάθε να φεύγεις... μην γυρίσεις πίσω να κοιτάξεις αυτούς που αφήνεις. Θα δουν τα μάτια σου, τους ψυχικούς θησαυρούς σου, και δεν τους άξιζαν. Αυτοί ήθελαν, σαν πειρατές, να τους αρπάξουν, να τους λεηλατήσουν. Η πλάτη σου, ταυτότητα της φυγής σου...η φυγή σου, ταυτότητα της αξίας σου...
Μάθε να φεύγεις... και να επιστρέφεις μόνο αν αφουγκραστείς την αίσθηση της απουσίας σου, σ' αυτούς που άφησες. Ένα αερικό όπως εσύ, σαν αγέρι ελαφρύ, ξέρει να φεύγει. Αλλά συγχωρεί, εύκολα δεν ξεγράφει, δε λησμονεί. Δίνει ευκαιρίες, κι ας μην μπόρεσαν κάποιοι. Αν το δικαστήριο της συνείδησής τους, που έγινε ερήμην σου σε δικαιώσει, σε αγκαλιάσει, τότε η επιστροφή σου γίνεται πανηγυρική.
Αυτοί που κάποτε δεν μπόρεσαν, είναι τελικά οι άνθρωποί σου. Γιατί σ'εκτίμησαν!
Μάθε να φεύγεις.... απ'τη φυγή σου θα μάθεις πολλά! Θα μάθουν κι αυτοί που άφησες. Αν καταλάβουν τελικά το νόημα της φυγής σου, τα λάθη που έγραψαν της πλάτης σου το βιβλίο, τότε γύρνα πίσω. Τους χρειάζεσαι και σε χρειάζονται! Αν όχι, βρες κάποιους άλλους, να' ναι αυτοί που για σένα μπόρεσαν. Ίσως το ένστικτο του αερικού σε δίωξει πάλι.... τοτε, κοίτα να σκαρώσεις και πάλι μια φυγή, γιατί φεύγοντας, μένεις τελικά στους σωστούς για σέν' ανθρώπους!

Πάνω απ' όλα να φεύγεις για σένα! Για κανέναν άλλο!

 

Μαρία Κολάνη