Για να αρχίσετε να γυμνάζεστε ...

Η ψυχολογική διάσταση της άσκησης μας μαθαίνει ότι στην τελική, κάνουμε αυτά που νιώθουμε και νιώθουμε αυτά που κάνουμε...

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι με τη γυμναστική χρησιμοποιούμε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Αν συνυπολογίσουμε ότι με τη γυμναστική πραγματοποιείται κάποιο είδος μάθησης (μαθαίνουμε τεχνικές για να εκτελούμε σωστά ασκήσεις, μαθαίνουμε πώς να υιοθετούμε και να διατηρούμε σωστή στάση σώματος κλπ), θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι η άσκηση έχει ψυχολογική βάση, καθότι η μάθηση αποτελεί ψυχολογική διαδικασία. Πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε την ψυχολογική διάσταση των αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν από αυτές αντλούμε ένα είδος ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Επιπλέον, αν παραδεχτούμε ότι η γυμναστική ως ψυχολογική διαδικασία αλληλεπιδρά με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, τότε η απόφαση μας να γυμναστούμε δεν μπορεί παρά να αποτελεί προιόν επεξεργασίας ποικίλων παραγόντων και όχι την εκτέλεση μιας απλής σκέψης!

Ίσως εδώ να βρίσκεται και ο δρόμος για εσάς που προσπαθείτε να προσαρμόσετε το δύσκολο πρόγραμμά σας για να χωρέσετε μια ώρα γυμναστικής, έστω και δυο φορές τη βδομάδα.. Ναι, αυτή τη ρουτίνα που προσπαθείτε διακαώς να διαμορφώσετε, εντάσσοντας στο ήδη «εγκατεστημένο», περισσότερο άνετο ή περισσότερο δύσκολο πρόγραμμά σας, τη συνήθεια της εκγύμνασης.

Για να έχει η ένταξη της γυμναστικής μακροχρόνια εφαρμογή στο καθημερινό μας πρόγραμμα, θα ήταν καλό να αναγνωρίσουμε την ικανότητά μας για επιλογή. Εφόσον λοιπόν είμαστε ικανοί να επιλέγουμε τις ασχολίες στις οποίες επιθυμούμε να εμπλεκόμαστε, ας δώσουμε στην επιλογή τη βαρύτητα που της αρμόζει. Πίσω από το σκεπτικό της επιλογής, κρύβεται μια σημαντική έννοια που μας ωθεί να κάνουμε αυτά που κάνουμε και να παίρνουμε τις αποφάσεις που θέλουμε, όταν το θέλουμε. Αυτή η έννοια ονομάζεται κίνητρο και κρύβει όλες εκείνες τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που μας ωθούν προς την επίτευξη των προσωπικών μας στόχων. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γυμναστείτε; Εξετάστε προσεκτικά το κίνητρό ή τα κίνητρά σας, αλλά προσέξτε να μη συγκρουστείτε με άλλες ανάγκες, οι οποίες μπορεί να είναι για εσάς εξίσου σημαντικές. Για να εγκαθιδρύσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής στη ρουτίνα σας, χρειάζεται εσωτερική μελέτη των κινήτρων σας και μεθοδικότητα ως προς την εφαρμογή αυτής της αλλαγής (δηλ. της εκγύμνασης) στο πρόγραμμα της ζωής σας.

Το κίνητρο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να σας βοηθήσει να επιτύχετε. Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στις υπόλοιπες σας ανάγκες, τις ήδη «εγκατεστημένες» δραστηριότητες και γενικότερα με ό,τι περιλαμβάνει το ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα της ζωής σας. Χρειάζεται να εστιάσετε στον εαυτό σας και σε ό,τι εσείς είστε σε θέση να νιώσετε ότι πραγματικά έχετε ανάγκη. Αν νιώθετε μεγάλη πίεση με την έναρξη ενός προγράμματος εκγύμνασης, τότε δεν είστε έτοιμοι για να το υιοθετήσετε και πιθανώς να ενεργείτε με τρόπους που σαμποτάρουν ορισμένες άλλες σας επιθυμίες. Αν όμως αρχίσετε προοδευτικά με σαφείς στόχους τους οποίους θα θέσετε με αγάπη προς τον εαυτό σας και για τον εαυτό σας, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, με τρόπο που θα σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας και την πρόοδο του (κερδίζοντας και από τα θετικά συναισθήματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω το κίνητρό σας) αν εντάξετε στο πρόγραμμά σας τη γυμναστική με τρόπο που δεν θα σας «αποδιοργανώσει» το υφιστάμενο πρόγραμμα και δεν θα σας απομακρύνει από άλλους στόχους, τότε θα αποτρέψετε παράγοντες που θα σας οδηγήσουν στην παραίτηση.

Με αυτόν τον τρόπο, όσες φορές κι αν αθλείστε σε εβδομαδιαία βάση, το ζητούμενο θα έχει ικανοποιηθεί: Θα είστε ευτυχισμένοι με το νέο σας πρόγραμμα.  Έπειτα, νιώθοντας ευτυχισμένοι, θα είναι περισσότερο πιθανό να καταλήξετε συστηματικός αθλούμενος του γυμναστηρίου (ή του κολυμβητηρίου ή του γηπέδου) χωρίς να αισθάνεστε κούραση ή πίεση. Αυτό θα γίνει κατορθωτό σταδιακά επειδή θα μάθετε να αναγνωρίζετε τις επιθυμίες και τα θέλω σας, παίρνοντας δράση όντας ενήμεροι για τα κίνητρά σας αλλά και μεθοδικά, χωρίς να «παρεμβαίνουν» οι δραστηριότητες στη ζωή σας πριν να δώσετε εσείς το σύνθημα με την επιλογή που θα κάνετε και την απόφασή σας. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που θα πυροδοτήσει το σύνθημα, να σας υπενθυμίσω το κίνητρο -όλα αυτά που θέλετε, όταν πραγματικά τα θέλετε και είστε σε θέση να τα αφουγκράζεστε. Κατόπιν έρχονται όλα τα υπόλοιπα!

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλα τα πολυάσχολα άτομα της σύγχρονης ζωής που δυσκολεύονται να ασκηθούν, τους τελειομανείς που θέλουν να τα κάνουν όλα συμπεριλαμβανομένης και της γυμναστικής αλλά αφήνουν τον εαυτό τους πίσω στη διαδικασία και στο τέλος δεν καταφέρνουν να γυμναστούν... Αφιερωμένο σε όλα τα άτομα που αγχώνονται με την παραμικρή αλλαγή στο πρόγραμμά τους, μικρή ή μεγάλη και φυσικά σε όσους πιστεύουν ότι η γυμναστική δεν έχει χώρο στο πρόγραμμά τους...

 Ο στόχος ήταν προφανώς να ενεργοποιήσει τα κίνητρα όλων όσων θέλουν να γυμναστούν αλλά «δεν μπορούν» ή «δεν προλαβαίνουν» ή «δεν ξέρουν πώς/ τι να κάνουν»... Όσο γι’ αυτούς που έχουν χάσει την επαφή με τα κίνητρά τους, ας σκεφτούν ότι αν πλησιάσουν περισσότερο τον εαυτό τους, ίσως πλησιάσουν περισσότερο και τα όνειρά τους...

 

Στέλλα Δανού