Νερό: Ο διάφανος χρυσός

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο πως περίπου 70% του οργανισμού μας, αποτελείται από νερό. Γενικά, ένα υγιές ενήλικο άτομο είναι αναγκαίο να λαμβάνει τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό τη μέρα. Το νερό αποτελεί πολύτιμο όπλο, όχι μόνο γι' αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά και για τη διατήρηση ενός ψηλού επιπέδου υγείας. Ας δούμε σε συντομία κάποια από τα ωφέλη αυτού του τόσο πολύτιμου συστατικού της διατροφής μας:

 

 1. Το νερό βοηθάει στην παρεμπόδιση απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας μας, που θα ήταν καταστροφικές για τον οργανισμό μας.
 2. Μέσω της εφίδρωσης, επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Κυριότερο συστατικό του ιδρώτα, είναι το νερό.
 3. Παράλληλα, η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην αποτελεσματική αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας μέσω του ιδρώτα ή μέσω των ούρων.
 4. Αν πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα σας, θα λαμβάνετε μικρότερη ποσότητα τροφής, καθότι θα αισθάνεστε γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους.
 5. Το νερό βοηθάει στη διάλυση όλων των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε και στη μεταφορά τους στο αίμα μας.
 6. Επίσης βοηθάει στη μεταφορά οξυγόνου μέσα στο αίμα μας.
 7. Παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των μυών και των αρθρώσεών μας. Λειτουργεί σαν "λιπαντικό" στις αρθρώσεις και ενυδατώνει τους ιστούς του σώματός μας.
 8. Ως εκ τούτου, η καλή ενυδάτωση, βοηθάει και στην καλύτερη κατάσταση του δέρματός μας και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής.
 9. Ρυθμίζει ή βελτιώνει το μεταβολισμό μας. Η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην καλύτερη καύση του λίπους, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.
 10. Η λήψη αρκετού νερού (αλλά και το κρύο μπάνιο...) είναι βασικοί τρόποι να πέσει η θερμοκρασία μας σε περίπτωση πυρετού.
 11. Στις περιπτώσεις πυρετών, διαρροιών, εμετών είναι πολύ πιθανό να αφυδατωθεί ο οργανισμός μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, είναι αναγκαία η λήψη νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα ...
 12. Η λήψη διουρητικών φαρμάκων, καφεΐνης, ζαχαρούχων ποτών ή αλκοόλ προκαλεί την αποβολή ή ανάγκη περισσότερων υγρών από τον οργανισμό μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλή ενυδάτωση είναι περισσότερο από αναγκαία.
 13. Ταυτόχρονα, η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθότι το νερό βοηθάει στη μεταφορά και απέκκριση των κοπράνων.
 14. Τέλος, η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην πρόληψη / αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών όπως: νεφροπάθεια, καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, καρκίνος του μαστού, καρδιοπάθειες, διαβήτης, εγκεφαλικά επεισόδια ...

Μπορεί να πει κανείς ότι η λίστα των ωφελειών που έχουμε από το νερό είναι ατέλειωτη. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αποκαλούν το νερό "διάφανο χρυσό". Ας μην πούμε λοιπόν το νερό, νεράκι! Στην υγειά μας!

 

Νίκος Ανδρέου