Συναισθηματική νοημοσύνη

Ώριμος άνθρωπος, με ψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, είναι αυτός που μπορεί να κατανοήσει τα ακόλουθα:
1. Οι περιστάσεις δεν χαλούν τους ανθρώπους, απλώς τους αποκαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι.
2. Οι άλλοι δεν σκέφτονται όπως εμάς, δεν έχουν τα ίδια κίνητρα με εμάς, και δεν έχουν τις ίδιες επιδιώξεις και σκοπούς με εμάς.
3. Χρειάζεται να ζήσεις τον άλλον και στη χαρά και στη λύπη σου, αλλά και στην επιτυχία και την αποτυχία του για να δεις τον πραγματικό του εαυτό.
4. Τα κουτσομπολιά λένε πράγματα για το πρόσωπο που τα διαδίδει, και όχι για το πρόσωπο που κατηγορείται ερήμην του.
5. Όποιος δεν μιλάει δεν είναι σοφός. Το πιο πιθανόν να μην θέλει να αποκαλυφθούν οι κακές προθέσεις του.
6. Όποιος θυμώνει και το δείχνει δεν είναι κακός, είναι φυσιολογικός άνθρωπος.
7. Όποιος θυμώνει και δεν το δείχνει είναι επικίνδυνος.
8. Αγάπη σημαίνει ελευθερία. Όποιος προσπαθεί να σας αλλάξει και δεν δέχεται τις αποφάσεις σας, ενώ είστε ενήλικες και νουνεχείς, δεν σας αγαπά.
9. Τα παιδιά από την ηλικία των 12 χρόνων και πάνω έχουν πλήρη αναπτυγμένο εγκέφαλο. Μπορούν να έχουν ηθική κρίση όπως οι ενήλικες. Εάν συμπεριφέρονται με κακία και υπουλία, είναι πολύ πιθανόν να αντιγράφουν τον ενήλικα με τον οποίο ζουν.
10. Προσέξετε τους "σταυροφόρους" που σας ζητούν να ξεχάσετε ποιος είστε και τι θέλετε, "για το καλό των παιδιών", των γονιών σας ή μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Δεν θέλουν το καλό κανενός, ειδικά όσων υποστηρίζουν πως υπερασπίζονται. Προσπαθούν να σας επιβάλουν πως να ζείτε, για λόγους που αφορούν τους ίδιους και τα δικά τους απωθημένα.
11. Οι έννοιες "καλός άνθρωπος", "καλός άνδρας", "καλή γυναίκα", "καλό παιδί", "καλός γονιός" είναι επικίνδυνες έννοιες. Όποιος σας μιλάει με αυτούς τους όρους προσπαθεί να σας χειριστεί σε θέματα που αφορούν τα δικά του συμφέροντα και όχι τα δικά σας. Θέλει να ζήσετε την ζωή σας εσείς όπως θέλει αυτός. Είναι παγίδα. Καλύτερα να σας χαρακτηρίσουν κακό άνθρωπο και εσείς να είστε καλά με την συνείδηση σας και την σχέση σας με τον εαυτό σας, παρά να προσπαθήσετε να γίνετε "καλός" για τους άλλους, ξεχνώντας τις ανάγκες και επιθυμίες σας.
12. Όποιος προσπαθεί να σας προκαλέσει τύψεις για αποφάσεις που αφορούν στην αυτοδιάθεση σας, σαφώς προσπαθεί να σας σαμποτάρει από του να ζήσετε την ζωή σας όπως εσείς επιλέγετε. Η πρόκληση τύψεων και η επίκληση στο συναίσθημα είναι τα πιο ύπουλα όπλα συμμόρφωσης του ανθρώπου σε μια νοσηρή κοινωνία.

 

Θέκλα Πετρίδου

http://www.theklapetridou.com/books