Ο,τινανισμός

Το παντοδύναμο κίνημα
Κι όμως υπήρξαν εποχές που ο άνθρωπος πίστεψε σε μεγάλες ιδέες και ιδεολογίες. Πολέμησε γι’ αυτές, έφτιαξε λαμπρά κινήματα που χάραξαν ανεξίτηλα το βουνό της Ιστορίας. Αλήθεια, υπήρξαν εποχές που γράφτηκαν ολάκερα βιβλία πάνω σε θεωρίες κινημάτων που παρέσυραν ανθρώπους χιλιάδες.
Κάπως έτσι συμπορεύτηκαν πολλά ανθρώπινα σύνολα, ανήκοντας σε κοινωνικά, πολιτικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά κινήματα. Γιατί πρέπει να νιώθουν οι άνθρωποι ότι ανήκουν κάπου. Να συμμετέχουν στα κοινά, να ασπάζονται μαζί με άλλους τις θεμελιώδεις ιδέες και προβληματισμούς επιφανών και διανοούμενων ανθρώπων. Σπουδαίων ανθρώπων, που μέχρι και σήμερα δεσπόζουν τα ονόματά τους στα δρώμενα της κοινωνίας μας, πλάι στις ιδεολογίες που οι ίδιοι έσπειραν και ευδοκίμησαν ως τις μέρες μας. Χύθηκε αίμα για τις ιδεολογίες αυτές . Θεωρήθηκαν ιδανικά και αξίες. Γιατί κάποτε οι άνθρωποι έχυναν αίμα για ιδανικά και αξίες όπως τη θρησκεία, την πατρίδα, την ελευθερία. Υπήρχε πίστη στις ιδεολογίες και στα κινήματα. Ακόμη και οι καλλιτέχνες με πιο ελεύθερο και πολλές φορές πιο τρελό πνεύμα, τηρούσαν πιστά το υπόμνημα ενός καλλιτεχνικού κινήματος.
Κι όμως στη σημερινή εποχή υπάρχουν και τηρούνται υπομνήματα. Ανήκουν σε κινήματα σύγχρονα και ριζοσπαστικά που κουβαλούν φρέσκες ιδέες και φιλελεύθερες. Κι όμως υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που ξεφυλλίζουν αγέρωχες τα κινήματα του παρελθόντος και τους προσθέτουν πινελιές εκσυγχρονισμού και φιλελευθερισμού. Δε χάθηκε η ακούραστη νεολαία που πάντα πρωτοστατεί στην προστασία των αξιών και των ιδανικών. Αυτό που χάθηκε όμως είναι η σιγουριά των ανθρώπων για τις πεποιθήσεις που υιοθετούν και ακολουθούν.
Ζούμε στην εποχή της αμφισβήτησης και του πλουραλισμού. Τη μια μέρα κτίζεται μια ιδεολογία και την επόμενη γκρεμίζεται ή αλλάζει μορφή με την προσθήκη μιας άλλης. Άπλετες ιδέες που μπλέκονται και στροβιλίζονται στο ανθρώπινο μυαλό και φτιάχνουν ένα συνονθύλευμα μέσα στη μέση ενός πουθενά και ενός παντού απροσδιόριστου. Κάπου εκεί, σαν επακόλουθο και σαν ξέσπασμα των ανθρώπων, μέσα στην κρίση των ιδεολογιών, κυριαρχεί δικτατορικά και ο καταναλωτισμός. Κλείνει κάτω από την ομπρέλα του χάους του τα παιδιά του, την απληστία, το συμφέρον, την ασυδοσία μιας εποχής φυλακισμένης σε μια τόση δα λεξούλα. Στο «ό, τι να’ ναι .» Αυτή η λεξούλα λοιπόν, είναι το θεμέλιο ενός ολόκληρου σύγχρονου κινήματος. Με τους περισσότερους οπαδούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Λαμπρός και τρανός λοιπόν, ο οτινανισμός , το κίνημα που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Το άμορφο κίνημα που διαταράζει συθέμελα την κλασσική μορφή των αξιών, των ηθών και των ιδανικών. Δε στηρίζεται σε κάποια ιδεολογία, ή σε κάποιες ιδέες μιας ανθρώπινης προσωπικότητας λαμπρής. Στηρίζεται σε μια τόση δα λεξούλα, αλλά στηρίζει συμφέροντα που μοιάζουν με κλωστές από τις οποίες κρέμονται η κοινωνία και η ανθρωπότητα, μετέωρες, μέσα στο άφθονο χάος και την αβεβαιότητα.
Όλα επιτρέπονται, όλα είναι δεκτά και όλα προσκυνούν τον οτινανισμό. Τον καθοδηγητή πλέον της ανθρώπινης ύπαρξης, τον παντοδύναμο ψεύτικο Θεό, που ταυτίζεται με την αοριστία και την υποκειμενικότητα του τι είναι σωστό και τι λάθος, του τι είναι ηθικό και τι ανήθικο. Ανύπαρκτη ιδεολογία, απόλυτη οτινανιστική δυσπιστία και φόβος για το μέλλον…
Σαν νέος άνθρωπος, λοιπόν κι εγώ ελπίζω πως, αφού οι άνθρωποι κατά καιρούς στο παρελθόν κατάφεραν να απελευθερωθούν από κινήματα καταστροφικά που νοσούσαν και σκόρπισαν αλύπητα τη μιζέρια και τον θάνατο, κάποτε και στις μέρες του ζοφερού παρόντος μας θα καταφέρουν ν’ απελευθερωθούν από τη φυλακή αυτή του οτινανισμού. Μια φυλακή σκοτεινών φώτων, φτωχών πλούτων, ανήθικης ηθικολογίας, ψεύτικης αλήθειας και άδικης δικαιοσύνης. Ας μη γίνει η ελπίδα μου ανέλπιστη. Γιατί ο οτινανισμός πατάει και κουμπιά, που μπορούν να καταστρέψουν σε δευτερόλεπτα τον κόσμο αυτόν που ζούμε!!!

 

Μαρία Κολάνη